Dag 8 (13 Nov.): een hoger niveau <het hele verhaal>
14 november 2024 - Xining, China
Na een miniblogje gisteravond en een redelijke nacht is het tijd om het hele verhaal van woensdag te vertellen. Over binnenlands vliegen met een rolstoel, aankomst in Xining en bij Amdo Craft en warme ontmoetingen in een koudere omgeving.
Van Chengdu naar Xining
‘Onze’ taxichauffeur van dinsdag was er woensdag weer prima op tijd (5 uur ’s ochtends…). Heel fijn om zo’n goede klik te hebben. Voor je beeldvorming: taxi’s zijn erg goedkoop in China. Voor de combinatie van de hele dinsdag met hem op pad zijn en woensdagochtend vroeg naar de luchthaven (ruim een uur) betaalden we 1200 RMB, zo’n 157 €.
Op de luchthaven wisten we dat we een uitdaging hadden. In China is het niet gebruikelijk om rolstoelen bij de gate nog als bagage in het vliegtuig te brengen. In plaats daarvan wil men dat je bij de koffer-afgifte je rolstoel achterlaat, in een ‘rolstoel’ van de luchthaven gaat zitten en je laat duwen naar de gate. We hadden van een ervaren Chinese rolstoel-gebruiker al gehoord dat het hem soms wel en soms niet lukte om in eigen rolstoel tot de gate te komen. Uiteindelijk lukte het, zodat Marnix niet in een (veel te kleine en pijnlijke) rolstoel van de luchthaven hoefde te zitten. Per rolstoel door de security check is altijd een verrassing wat er allemaal wordt gecontroleerd en welke hulpmiddelen je moet afdoen of niet. Na wat gedoe lukt het allemaal. Op deze binnenlandse vlucht vlogen we ‘businessclass’ wat heel goedkoop is en maakt dat je wat beenruimte hebt. De economy class op binnenlandse vluchten in China is niet op onze westerse lengte ingesteld.
De vlucht zelf leverde een prachtig beeld van het Himalaya gebergte in de verte op, waarvan de toppen majestueus boven de wolkenlaag uittorenden (geen foto’s van genomen).
Xining en Amdo Craft
In Xining aangekomen werden we afgehaald door Klaas van Amdo Craft. 5 jaar geleden leerden we hem en Pia kennen, ook in Xining. Prachtige mensen die inmiddels vrienden zijn geworden. Zij wonen al lange tijd in de regio. Xining is een lang gerekte stad tussen twee bergketens met (zoals overal) veel hoogbouw. Zelfs als je een half uur rijdt ben je nog steeds in de stad.
Xining ligt, zoals we gisteren al noemden, op 2200 m boven zeeniveau. Dat merk je direct zodra je je even inspant zoals bij het traplopen. Niet voor niets houden sporters trainingen op grote hoogte.
In Xining hadden we een hotel gevonden dat er eigenlijk te luxe uitzag, maar prima betaalbaar was en op een goede plek lag. Het hotel heeft inderdaad de uitstraling van flinke luxe, maar wel van wat oudere soort. Prima plekje dus!
(ook voor Sheepy ;-)
Klaas nam ons mee naar Amdo Craft. Een ritje van zo’n 10 minuten. Amdo Craft richt zich op productie en verkoop van veel verschillende soorten handwerk. Veel werk wordt gemaakt door handwerkers in dorpjes en nomaden-groepen. Het geeft hen veel contactmomenten met de Tibetaanse bevolking die zeker buiten de grote stad vaak in moeilijke omstandigheden leeft. De winters op grote hoogte (we zitten hier nog ‘laag’, veel dorpjes liggen rond de 4500 meter…) zijn lang en streng. Het complete verhaal over Amdo Craft kun je binnenkort vast nog wel eens van ons horen in een mondelinge presentatie.
De (hernieuwde) kennismaking met het Amdo Craft team was heel fijn. Een leuke mogelijkheid om ons Chinees verder te oefenen in de praktijk en de mensen die ons nog van 5 jaar geleden kenden vonden dat we gevorderd waren. Nou is dat een uitspraak die je al heel snel hoort, maar we worden zeker aangemoedigd door de gespreksmogelijkheden die we nu hebben om verder te gaan met leren als we weer thuis zijn.
Amdo Craft zit sinds dit jaar op een nieuwe locatie. Een grote winkel en een grote workshop. Hun populariteit in de regio is tegen elke verwachting in enorm gegroeid, wat maakt dat men de vraag naar producten bijna niet aan kan.
Karin kon binnen een paar minuten de handen uit de mouwen steken in het helpen met de productie. Een complete indruk van de dag en van de winkel vind je in dit filmpje van de woensdag!
Warme ontmoetingen
We gingen met Klaas en Pia in een restaurantje avondeten en hadden die avond een ontmoeting met een groep vrienden. Dat was hartverwarmend en gaf ons opnieuw een inspirerende inkijk in de levens van deze vrienden hier.
Morgen (of eigenlijk ‘vandaag’, we schrijven dit donderdagochtend) gaan we met name helpen in Amdo Craft. Het sluit mooi aan bij onze wens om op een zinvolle manier met Klaas en Pia te verbinden. Je hoort er vast nog meer over.
Nog even de foto’s van woensdag bekijken? Dat kan hier!

Een prachtig keukenschort (goede kwaliteit) en een mooi etui (heel wat jaartjes geleden gekocht bij jullie ' Little Blue Sheep').
Ik denk dat ik deze Klaas, waar jullie nu zijn, ken. Zo'n 40 jaar geleden trokken we met dezelfde grote vriendengroep op tijdens een vakantie op de camping in Hardenberg.
Ik wens jullie een fijne voortzetting van jullie actieve, ondernemende, hulpvaardige en bovenal Liefdevolle reis!
Klaas is dus ook in NL een vip 😉.
Dank voor je mooie wensen Grietina!
Karin prachtig dat je daar het cinees in praktijk kunt brengen.
En het chinees praten is zo leuk!